Gong Xi Fa Cai!

Standard

Cu aceste cuvinte se salută vorbitorii de mandarină zilele astea şi înseamnă “Felicitări şi prosperitate!” Zilele astea, pentru că azi se sărbătoreşte anul nou chinezesc.

Este o zi în care familiile se vizitează, îmbrăcate în costume tradiţionale şi îşi dăruiesc portocale, cei mai în vârstă dăruiesc bani în plicuri roşii tinerilor şi se fac diverse alte cadouri simbolice.

Astăzi superstiţiile au prioritate: dacă faci o listă lungă de lucruri, o să ai noroc (printre care se află şi mâncatul cărnii de porc prăjită sau a salatei de peşte crud), iar dacă faci o sumedenie de alte lucruri (curăţenie de anul nou, dacă foloseşti cuţite sau dacă aprinzi focuri) o să ai ghinion. Şi listele se păstrează cu sfinţenie, puţini îndrăznind să se abată de la ele.

Înainte de anul nou preţurile explodează, magazinele au program prelungit, florăriile dau lovitura, spiritele sunt agitate.

De anul nou şi încă o zi, două după…linişte deplină, lumea se retrage prin casele membrilor familiei şi mănâncă până (unii) ajung în spital. Grupuri organizate de tineri dansatori deghizaţi în dragoni invadează străzile, curţile şi birourile pentru a alunga spiritele rele şi a ura oamenilor bunăstare şi belşug în noul an. În locuri special amenajate (în Singapore), ai voie să aprinzi petarde şi artificii, tot ca să alungi spiritele rele, dar numai în ajun.

Cu ocazia asta chinezii nu îşi urează “La mulţi ani!” sau “Un an nou fericit!”, urarea lor, “Gong Xi Fa Cai” având o semnificaţie deosebită (aş putea spune chiar fantastică).

În urmă cu mulţi mulţi ani, chinezii se temeau de un monstru urât şi rău, un fel de dragon, pe nume Nian (care azi înseamnă “an”) care îi speria şi îi teroriza. Legenda spune că arătarea cobora din munţi doar în prima şi a 15-a zi a anului lunar pentru a vâna oameni. Înspăimântaţi, aceştia se închideau în case zile la rând. Asta până când un înţelept dintr-un sat şi-a dat seama că Nian era curajos doar pentru că oamenii se temeau de el, aşa că i-a venit o idee: a încurajat oamenii ca atunci când apare creatura, să bată tobe, gonguri, să trosnească pocnitori şi să poarte roşu ca să îl sperie pe urât. Poporul l-a ascultat pe înţelept, monstrul s-a speriat, a căzut la pământ, iar ei au reuşit să-l omoare. De atunci oamenii se felicită pentru victoria asupra monstrului (Gong Xi), îşi urează prosperitate (Fa Cai) şi celebrează reuşita prin Festivalul Luminilor (Lantern Festival), la 15 zile de la anul nou.

În prezent dragonii sunt simbolici, din hârtie, cu oameni care le ghidează dansul, însă tot se mai aprind pocnitori, artificii, se bat tobe şi gonguri şi se împodobeşte totul cu roşu ca să fie alungat…spiritul bestiei.

Anul dragonului de apă care tocmai a început, se spune că va fi unul deosebit de prosper, cuplurile proaspăt căsătorite sunt sfătuite să facă copii, afacerile vor merge din plin şi prosperitatea va fi cuvântul de ordine.

Dacă ei cred că aşa e, de ce să nu CHIAR fie aşa? Recunosc că mă încântă optimismul cu care se păşeşte în anul nou şi… m-aş bucura să fie atât de bun pe cum e proorocit.

Gong Xi Fa Cai!

Advertisements

4 responses »

  1. Super, sunt lucruri pe care nu le stiam si pe care ma bucur ca le pot afla de la tine! Am prins si eu pregatirile pentru Anul Nou Chinezesc in Singapore, am o droaie de poze faine cu mult, mult rosu 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s